Близо 89 000 жени и момичета са били убити умишлено в

...
Близо 89 000 жени и момичета са били убити умишлено в
Коментари Харесай

Нито една повече: Близо 89 000 жени и момичета са били убити през 2022 г. в света

Близо 89 000 дами и девойки са били убити съзнателно в целия свят през 2022 година, сочат данни на Организация на обединените нации. Това е най-високото ниво за последните 20 години, настояват от организацията.

„ Тревожният брой на убийствата на дами е блестящо увещание, че човечеството към момента се бори с надълбоко вкорененото неравноправие и насилието против дами и девойки “, уточни в изказване Гада Уали, изпълнителен шеф на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността.

Тя неотдавна била прекратила връзка със собствен сътрудник, която траяла единствено пет седмици

„ Всеки загубен живот е апел за деяние - молба за незабавно превъзмогване на структурните неравенства, за възстановяване на реакциите на наказателното правораздаване, тъй че нито една жена или момиче да не се опасява за живота си поради пола си “, показват от организацията.

Повече от половината от тези убийства - към 55%, са осъществени от членове на фамилията или сътрудници. Най-голям брой убийства на дами и девойки - към 20 000 - са осъществени в Африка, следвана от Азия.

Ситуацията у нас

През август месец тази година беше оповестена статистика на Министерство на вътрешните работи, съгласно която случаите на домашно принуждение са се нараснали през последната година с цели 40%.

Според друга статистика на Национален статистически институт у нас 36,3% от дамите на възраст сред 18 и 29 години са били насилвани от собствен сегашен или някогашен сътрудник. 12% от дамите на възраст сред 18 и 74 години са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни, без значение кой е причинителят и каква е била връзката им с него.

Специално пред bTV споделя 19-годишното момиче от Сливен

Трета статистика, още веднъж оповестена през април месец тази година, сочи че към оня миг при домашно принуждение животът си изгубили 11 българки през 2023 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР